Thursday, February 12, 2015

Kore'de Din Algısı; Bulguksa Temple in Gyeongju *UNESCO WORLD HERITAGE*


Hello everyone ! I've been in Korea for 15 day in summer. I've visited many cities like Naju , Gwangju, Gyeongju, Ulsan,Seoul... I am planing to share some of my favourite places with you from now on !


Merhaba arkadaşlar ! Yazın Kore'ye yaptığım kısa ziyaretimle ilgili paylaşımlara  UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Bulguksa Tapınağıyla devam ediyorum!

*Not*
Aslında bu yazıyı yazalı baya oluyor ama yayınlama konusunda tereddütlüydüm. Çünkü bunlar benim düşüncelerimle yoğurulmuş gözlemlerim ve gerçeği pek yansıtmıyor da olabilir. Sonuçta kişiliğimden tamamen sıyrılıp bilimsel bir gözlem yapma çabası içine girmemişim :) Din gibi soyut kavramlar kişilerin kafasında elbette farklı yansımalara bürünebilirler. Ya da benim tapınakta karşılaştıklarım dışında belki gerçek anlamda budistliği yaşayan ve bana çok daha farklı bakış açılarından baktırabilecek insanlarla karşılaşmadığımdan ''Budistler hep böyle'' de diyemem...
Sadece gençliğin Türkiye'dekine kıyasla din algısına dair daha az konuştuğunu ve yorum yaptığını söyleyebilirim. Her zaman ''Allahla kul arasına girilmeyeceği'' görüşüne katılırım; belki kişi konuşmuyordur ama alttan alta çok insanara yararı dokunmuş, iyilikler yapmıştır ^^ Ama dinle ilgili en azından bir kaç sorum olursa da yardımcı olmaya çalışılması hoşuma gider.







 Here is some info about a UNESCO WORLD HERITAGE Bulguksa Temple  from ; http://en.wikipedia.org/wiki/Bulguksa;
Bulguksa is located on the slopes of mount Toham (Jinheon-dong, Gyeongju city, North Gyeongsang province, South Korea). It is a head temple of the Jogye Order ofKorean Buddhism and encompasses seven National treasures of South Korea, including Dabotap and Seokgatap stone pagodas, Cheongun-gyo (Blue Cloud Bridge), and two gilt-bronze statues of Buddha. The temple is classified as Historic and Scenic Site No. 1 by the South Korean government

Info from VisitKorea;
Bulguksa Temple is the representative relic of Gyeongju and was designated as a World Cultural Asset by UNESCO in 1995Bulguksa Temple was built in 528 during the Silla Kingdom, in the 15th year of King Beop-Heung's reign (514-540). 
Bulguksa underwent numerous renovations from the Goryeo Dynasty (918-1392) to the Joseon Dynasty (1392-1910), but was burned down during the Imjinwaeran War (the war following the Japanese Invasion, 1592-1598). 


The Temple's surroundings were really beautiful. I love green & I feel at peace ^.^


Tapınağın mimarisi geleneksel Kore mimarisini rengarenk şekilde yansıtmakla birlikte etrafındaki yeşillik de harika bir görsel bütünlük sağlıyor. Yeşil huzur veriyor ~~


We ate bibimbap somewhere really close to the temple. I really like how Koreans serve side dishes all the time :)



Tapınağın girişine çok yakın bir yerde meşhur Bibimbap'tan yedik. Yanında da mezeler ücretsiz olarak servis edildi. Bibimbap içine et konmadan da yapılabildiğinden Müslümanlar rahatlıkla yiyebilirler. Bazı değişik otlar olabiliyor, tamamen karıştırıp yemeden önce ayrı ayrı tadlarına bakıp, sevmediklerinizi ayırmanızı ve kalan sebzelerinizi afiyetle yemenizi öneririm. Gri metal kapların içinde prinçlerimiz var. Pirinç ve ortadaki mezeler hemen her yerde yemeğin yanında ücretsiz geliyor, bazen burdaki gibi çorbada gelebiliyor :) Mezeleden kimçi ve soya fasulyesini severek yedim hep :D



The temple was painted colorfully. You can get the sense of traditional Korean architecture :)
There were many tourists around! This is the power of World Heritage hehehe 

I think ; People were praying in a similar way with Muslims, I observed them for a while and the phsical routine seemed familiar. And also they offer different sides of the temple for woman and man visitors to pray. It was forbidden taking photos inside so I obeyed the rules as I respect their privacy. 
I asked the meanings of different types of  sculptures and meaning of the paintings. But my friend explained it in Korean by not being sure with their meanings; so I couldnt understand the whole story. I only catched some interesting words realated GHOSTS and evil etc.

Actually, I noticed most of my Korean friends couldnt satisfy my curiosity related to Temple life and Budist stuff. An American guide saw me struggling my friends , he explained briefly so I could only get some weak info.

In my opinion young Koreans are rather peculiar when it comes to  talk about religious things. Most of them dont practise a religion so I think its normal for them to not know anything related to temples .
But even the  Budist ones couldnt tell me the difference between small sculptures. My questions related to praying style stayed unanswered :'(  Saying nothing  was still better than them swaddle and tell untrue things right? At least I didnt learned a thing wrong :D

They hide behind the curtains of working too much and not having enough time for cultural things to explore or thinking about philosophy behind their religions gave them a World Heritage.
 I am not saying all Koreans are like this or they are doing bad. WE, the World sharing the same problem. WE only look at beautiful sceneries and dont try to explore their meanings. Everything in the world should have its own mystry or misery ...
But, the reality seemed too cruel; people are too busy to think about the meaning of themselves. Modern World.

Visiting a really precious temple and only taking pictures and wondering the scene in front of me was never enough for me. I love to explore meanings of the buildings by exploring the reason they were built.

Maybe I am a person very eager to learn about religious beliefs that a lot of people dont care about and the young Koreans have nothing to with the issue. 



Tapınağın manevi önemiyle ilgili pek bir bilgi edinemedim. Eski bir yapı olduğundan , dağdaki temiz ve sakin ortamından dolayı insanlar gelip ziyaret ediyorlar ama pek çoğu Tapınaktaki put türlerinin anlamını bilmiyor. Resimleri zaten beklemiyordum ama ben Budist olsam merak ederim herhalde  Buda'nın yanındaki bu putlar ne yapıyor.  Ya da tapınağın ayrı küçük bir kısmında yüzlerce el kadar küçük 3-5 tür put ne anlama geliyor?
 Grubumuzdaki Korelilerin %70 i her hangi bir dine mensup değildi, Kore'nin geneli de böyle.  Kore'de uzun süredir yaşayan bir Amerikalı gözlemlerini şöyle paylaştı benimle ;

 '' Küçüklüklerinden itibaren çok sıkı çalışıyorlar. Aileler hep beklenti içinde oluyor. Okulların eğitim masrafları burada çok pahalı olduğundan çoğu öğrenci okul masrafını hele de yanında dersane masrafını zor karşılıyor.  Bunlar olmadan ilerde iyi bir yere gelemeyeceklerini bildiklerinden , ücretleri karşılayabilmek için yaygın olarak part time çalışıyorlar. Okuldan artan vakitleri ya part time işte ya da dersane de geçiyor . İş hayatları zaten stresli 
Derken dönüp kendilerini sorgulayacak vakitleri bile olmuyor ki tutup pek çok felsefeyi bünyesinde barındıran herhangi  bir din sistemine inansınlar ya da inanmayıp karşı çıksınlar.''

Gerçekten de inanmıyorlar ve hemen hemen hiç bir dini görüşe de gözü kapalı karşı da çıkmıyorlar . 
Çünkü bir şey bilmiyorlar ki öne sürecek argümanları olsun...
Bizde herkes ucundan kıyısından da olsa Müslümanım ya da inanmıyorum der. Hani yakında olsa uzak da olsa az çok kendince bir fikri vardır din hakkında.  Onların genel cevabı ise '' Din mi? Bunun hakkında pek düşünmedim. Düşünmem mi gerekiyordu?'' oluyor.

Ama bu onların kötü olduğu anlamına gelmiyor, kültür olarak benimsedikleri pek çok davranış ilahi dinlerin anlayışıyla yakından ilgili, hatta bazen örtüşüyor. Din, adı altına olmasa da kültür, gelenek, görenek, etik vs adıyla pek çok iyi davranışta bulunuyorlar. Suç oranı %90 küsürü Müslüman olan ülkelerden daha az. Ben burdan, ne adı altında yaptıklarınsa ne yaptıklarının insanlık için daha önemli olduğunu anlıyorum. Tabi niyetti, ilahi boyuttu bunu tartışabiliriz . Ama daha az suç işlenmesi İslamiyetin büyük günah saydığı pek çok şeyin de az olduğu anlamına geliyor sanki ; yani adam öldürmek, hırsızlık yapmak gibi. Tabi tertemizler hiç suç işlemiyorlar demiyorum sadece oransal olarak bir azlıktan bahsediyorum. Yoksa aşırı alkol tükettikleri için ortaya çıkan ve cezalandırma sistemi bakımından daha az ceza gerektiren suçların sık işlendiği bilindik bir gerçek.






Tapınağı beğendim ve içimde merak oluştu ''Acaba nasıl düşüncelerle yapıldı?'' diye. Budist olan Koreli arkadaşlarım cevaplayamadılar. Genel olarak tapınaklar kötü ruhlardan korunmak içindir işte diye geçiştirdiler. Oysa tapınak yaşamı bize bir hayli ilginç görünmez mi? 
 İçlerinde  Budist dedikleri bir kız '' Buda bizim dualarımızı Tanrıya ulaştıran bir bilgedir. Uzun zamandır tapınağa uğramıyorum sadece babanem öldüğünde gelmiştim. Şimdi  pek bir şey hatırlamıyorum. '' dedi. Zaten bildiğim bir şeyi tekrar duymuş oldum. 

Ama ben durur muyum oturdum yarım saat kadar tapınakta ibadet edenleri izledim. Önce bir hanım geldi sertçe beni uyardı. Buraya oturma gibisinden bir şeyler söyledi. Ben de çıkayım madem diye kapıya yönelince başka bir tarafı işaret etti, oraya oturabileceğimi söyledi.
 Bizde camide ibadet edilirken nasıl kadın ve erkek ayrı yerde duruyorsa meğer orada da benzer bir şey varmış. Yani aslında yan yanalar ama biri ibadet ederken araya biraz mesafe koyuyorlar. İbadet edenin önünden geçmemeye çalışıyorlar.


Hareketleri de kanımca fiziksel olarak namazı çok anımsatıyor. 
Kişiler ibadet ederken fotoğraf çekmenin saygısız olacağını bizden önce milyon tane turiste hatırlattıkları için, ibadetlerini çekmedim. Ki, adamın neden manevi havasını bozayım, kutsal düşüncelere odaklanmışken aklına '' Keşke eğilmişken çekmeseler de rahatça içimi döküp gitsem'' diye düşünceler sokup hedefini dağıtayım, değil mi?

Zaten içerde sessizdik, gelenlere ibadet ederken rahatsız olmasın diye bir şey soramadık :( M
anevi havayı anlamaya çalışan bir kaç arkadaş bir süre oturduk. 
Sonra Ekvatorlu arkadaşım ilk kez dinimle ilgili sorular sordu. Benzerlikler olup olmadığını... 
Yukarıda yazdığım gibi fiziksel olarak çok benzeyen ibadetlerimiz olduğunu , ancak farklı olarak içimizi dökmek için aracıya ihtiyaç duymadan gönlümüzden geçtiği gibi var olduğuna inandığımız aynı yaratıcıyla buluştuğumuzu söyledim. 
O da ; ''Belirli bir inanç sisteminin gereklerini yerine getirmediğimden kendimi bir dinin mensubu olarak görmüyorum. Ama bir yerlerde inandığımız aynı yaratıcının olduğuna inanıyorum,'' dedi.
Pek çok Koreli'de benzer cümleleri kurmuştu. Bir yaratıcı olduğuna inanıyorum ama....





Belki bu yazıyı daha sonra güncellerim.Sizlerin görüşlerini çok merak ediyorum, çünkü bizlerin ister istemez ilgisini çeken bir algıları var :D









No comments:

Post a Comment