Thursday, February 19, 2015

''Collagen İçeren Ürünlere Dikkat'' / Kolajen

Merhaba arkadaşlar, sırada bekleyen ürün yorumlarım vardı ama dikkatimi çekmişken acilen sizleri haberdar etmem gerektiğini düşündüm. Kozmetik sevip domuzdan elde edilen ürünlere hassasiyet gösterenleri uyarmak istiyorum !!!!

 Ekim-Kasım ayında yurtdışına çıkmıştım ve sizlerin de istek yaptığı ürünlerle baya yüksek meblağda alışveriş yaptığımdan bana hediye tam boy bir ürün gönderilmişti. AA bak ne güzel hediye gelmiş diyebilirsiniz ama kullanamayacağım bir ürün gelmişti :(((
Kore'de de çok popüler bir ürün olduğundan biliyordum; Allah'tan Kore'deyken fırsat buldukça etrafımdakilere kozmetikler hakkında sorular sormuşum... Ürün Domuzdan elde edilen collagen içeriyordu elime alır almaz anladım. Bugün elimde kalan ürünlere bakarken gördüm aklıma geldi; kimsenin hakkı kalmasın bana vebal olmasın hemen yazayım;

Kore'de biliyorsunuz kırmızı et çok pahalı, domuz eti danaya göre ucuz olsa da çok  ucuz sayılmaz. Bu yüzden hayvanın her parçasını değerlendiriyorlar. Kozmetik için de domuzdan elde edilen içerik pek ucuza gelmiyor onlar için.
 Hayvanlara saygılı kozmetik markaları da çok fazla; bunlar hayvansal ürün kullanmaktan mümkün mertebe kaçınıyorlar.
Elimden geldiğince anlatayım ; ayrıntılı bilgisi / ilgisi olanlar yorumlarını esirgemesinler lütfen;)


Collagen/ Kolajen ; gençleştirip, yenileyip, besleyip, nemlendirebilen, kırışıklığa iyi gelen ... çok faydalı bir madde ve bitkilerden elde edilebildiği gibi hayvanlardan da elde edilebiliyor. Bitkilerden eldesi bildiğim kadarıyla daha ucuz ve temiz olduğundan kozmetiklerde sık tercih ediliyor. Sağlık alanında da önemli alanlarda kullanılabiliyor, kolajenli içecekler, destek gıda ürünleri vs de olabiliyor.

Cilt bakım ürünlerinde kullanımında cildin su tutma kapasitesini artırarak güçlü bir bariyer mekanizması oluşturur.Ancak kozmetik ürünlerin doğrudan collagen içermesinin cildin kendi yapısındaki kollajeni artırdığına dair klinik veriler sınırlıdır.Haricen collagen kullanımı cildin daha genç ve daha diri görünmesine yardımcı olmaktadır.* Alıntıdır

Hayvanlardan elde edilirken genelde kemikler kırılıp, içindeki calcium'un (kalsiyum) çözünmesi için asitte bekletilip, sonra dehidre ediliyormuş. Kimya Mühendisleri, işin erbabları daha iyi bilir elbet benimkisi internet bilgisi :D
Hayvan severlerden eleştiri alabiliyor bu yöntem tabii.
Ancak son zamanlarda (geçen sene bahar/yaz sezonundan beri)  domuzdan elde edilen collagen'in cilde daha hızlı etki edebileceği ve ''ünlülerin sırrı'' olduğu gibi söylentiler Kore'de yayıldı .

 G.Kore'de reklamın gücünü facebook sayfamda sıkça paylaştıklarımı takip edenler tahmin ediyordur.
Ji Sung kullandı diye yaklaşık 90tl olan sıvı ruj 2013 'ten beri tek tük satarken dizideki sahneden sonra birden stoklarda kalmayıverdi...Ünlülerin de sevmesiyle/kullanmasıyla fiyatın önemi azalınca  piyasadaki domuz collagen'li ürün sayısı artmaya başladı !

Örnek verecek olursak;

Elizavecca markası ''Green Piggy'' diyor , direk domuza zarar vermiyoruz ama şöyle şöyle elde ediyoruz... İngilizce olarak green piggy isminden dolayı domuzsal ürün içermediği anlayışıyla yazılan blog yazıları var. Ancak Kore'deyken arkadaşım , domuz kolajeninin kasıtlı olarak da  tercih edilebilen bir ürün olduğundan ; zalimce hayvana zarar vermediklerini anlatmak için de ''green piggy'' gibi ifadelerin kullanılabildiğini söylemişti .

Bloğuma ilk başladığım zamanlarda içerikle ilgili detaylı yazardım, yazmadan önce yaptığım araştırmalar yüzünden o zaman da çok uzun sürüyordu diye bıraktım :(  .. Neyseki Cosdna isimli siteden  popüler Kore kozmetiklerinin içerik incelemesine bakılabiliyor. Mesela Bu Linkten Etude House Moistfull Collagen içeriğine bakabilirsiniz .  En başta Hydrolyzed collagen yazıyor. Yine de collagen'in neden elde edildiğini anlamak zor;


Bu linkte hayvansal olanın ''Hydrokxypropil trimonium hydrolize collagen'' olarak belirtilebileceğini söylemiş. Linkteki kitapta ''hydrolyzed collagen plant derived '' şeklinde aratınca bulunuyor ya da direk sayfa 257'de bitkisel kaynaklı ve hayvansal kaynaklıların kozmetiklerdeki isimlerini yazmışlar.''hydrolyzed collagen'' ismi çok kapsamlı olmakla birlikte kozmetikte genellikle bitkisel elde akla geliyormuş.



  Ancak Kore kozmetik ürünlerinde hayvansal olsa bu fiyatı artırır ve genelde belirtilir, çünkü Kore'de domuz kolajeni de severek kullanan büyük bir kitle var diye düşünüyorum. Yine de şüphe duyduğunuz markaların collagenli ürünlerden kaçınmanızı öneririm. Hatta mecbur değilseniz başka alternatifler deneyin hiç riske atmayın derim :)


No comments:

Post a Comment