Sunday, February 15, 2015

Gündeme Birazcık Hukuki Bir Bakış - Özgecan Aslan- Sosyal Medyada Hoş Olmayan Yaklaşımlara Eleştiri

Gündemdeki cinsel bütünlüğe karşı ve beraberindeki diğer bir takım suçlara karşı yaklaşım hakkında; bir XX kromozomlu olmanın yanında, bol bol canavarca hisle öldürme ve cinsel suç içerikli ders almış ; sınava girmeden önce çeşit çeşit cinsel suçu ayrıntılarıyla hatmetme çabası gösterirken hissettiklerini bi kendi bilen, gündemdekinden çok daha feci ve yürek burkan olayları okumuş biri olarak kafamdakileri boşaltmak istedim. Hukukçu olunca ister istemez bu tarz olaylardan uzak kalamıyorsunuz ve bir müddet sonra da -az ya da çok- objektif bakabilmeyi öğreniyorsunuz. 
Olayın duygusal boyutuna pek çok kişi değindi, içimiz daha da burkuldu ...

Yaşananlar acı... Çok acı... Empati yaptıkça insan çok tuhaf hissediyor ... Ailemi rahmetlinin ailesine yerine koyup düşünmek bile korkunç... Evet. Ve benzer duyguları paylaşıp bunu hatırlatan pek çok yazı timeline'larınızda mevcut. 
Bu arada  Park ShinHye'nin oynadığı ünlü Kore Filmi Miracle in Cell No7'yi izleyip , TV'de, sosyal medyada duyduğunuz olaylardan sonra aklınıza filmi getirip önyargılı davranmamanızı , olayın aydınlatılmasını beklemenizi ve dolduruşlara gelmemenizi  öneririm. Çünkü insanların tartışmalarının hakaret boyutuna ulaşması da ayrıca bir suçtur !




Haksızlığa karşı kesinlikle susulmamalı , ama olayın her boyutunu sosyal medya biliyormuş gibi de ahkam kesmemeli. Yargı etkilenmeye çalışılmamalı .

 Sesini duyurmaya çalışan kişilerin yazılarından BAZILARINDA beni  rahatsız eden noktalar vardı ; Bunlar benim kişisel görüşüme göre eleştirel yaklaştığım noktalar...

1) Kadın~ erkek eşitliği denilip , erkek cinsiyetinin aşağılanması :

Neden eşitlik derken içinde iyisiyle kötüsüyle milyon çeşidi olan bir dünya "erkek "i birden gömdün bebiş? Kötü olan ne "cinsiyet"tir , ne "insan"dır... Bence, kötü olan yapılan davranıştır. O kişinin yaptığı , o davranıştır. 



2) Cinsel içerikli suçların sadece kadınlara karşı işlenebilecegi algısı :

Lise yıllarımda erkek cinsiyetli , evet bildiğimiz XY kromozomu smile ifade simgesi bir arkadaşım geç saatte eve dönerken sarhoş ve yine XY kromozomu biri tarafından tacize uğradığını ve tecavüzden zor kaçtığını söylemişti.. Olayın etkisiyle daha hızlı koşabilmek için çok çalıştı, ve herkesi ''organ mafyası gibi, bu işin de cinsiyeti yok'' şeklinde uyarmıştı.  
Geç saatte sokakta kedi köpeklere bile bağırta çağırta da bir şeyler yapıldığını biliyor bu kulaklarım... 
 O yüzden karşıysanız cinsel içerikli suçların her türüne karşı olun bence... Sadece kadına karşı olanına değil ; Suçun kendisine, suç olduğu için... 
Ki buna sarkıntılıktan cinsel içerikli küfürlerin anlamları dikkate alınmadan kullanılması dahi ~kulağa hafif gelse de ~ dahildir. 
Mesajın, tweetin sonunu cinsel içerikli bir küfürle noktalamak, sinirlenince o şekilde bağırmak ; bir nevi cinsel bütünlüğe karşı tehdit değil midir? !?!... (Tabiki kişinin üzerinde oluşturduğu etki önemli )Hmm ok .

3)Şimdiden olaydaki her ayrıntı araştırılmış gibi olay hakkındaki ayrıntılı dedikodu içeriği : 

Masum görülebilir ama hakimin davayı sonuna kadar ince ayrıntılarıyla kendi imkanlarını en iyi şekilde kullanarak araştırması ve halkın yargılamasiyla olayı sonuçlandırmaması gerek . Daha yeni facebook'ta dolaşan meşhur bulaşık makinesi davasını düşünün.... ilk başta basit cinayet gibi görünen ama en sonunda Eski vali Tandoğan' ın intihariyla sonuçlanan o meşhur cinayet vakası gibi örnekler de pekala hatırlanmalıdır.

4)İdam geri gelsin isteği ; 

Öncelikle biraz hukuk bilgisi : genel olarak hürriyeti bağlayıcı cezalar , genel, soyut ve kişilik dışı olan kanunlarla konulur. Somut bir olay veya belli bir kişi için konulmamalıdır. Yapılan bir istisna, Aynı sırada yargılanan başka birilerini de etkileyecektir ... Ya da bunun birilerini daha etkilemesini bekleyenleri...
Kanun O'nun için idamı kabul ederse, yarın bi gün başkasına da uygulandığında, ki senelerce hapis yatanları "Pardon " diye çıkarabilmişliğimizin olduğunu göz önüne alalım, kayıpsız geri dönülmesi zor bir yola girilmiş olmaz mı? İdam' ın çok çok dikkatli değerlendirilmesi gerek , başka cezalara benzemez.. 
Okulda hocam "bazen adalet duygunu hiçbir ceza tatmin etmez . için yanar, bu idam edilmeyecek de kim edilecek dersin. ama kurunun yanında yaş da yanabilir, kanun tek kişi için değil toplum içindir " benzeri bir şey söylemişti. Böyle durumlarda ilahi adalet elbet yerini bulacaktır, biz yeter ki gerçekten adaleti isteyelim , başka kimseden isteyebildiğimizde de isteyemediğimizde de Rabbimizden de isteyelim . Sanmıyorum ki bunca insanın ahı gece suçlulara adam akıllı uyku uyutsun..

5) Sosyal Medya'da cinsel içerikli küfür kullanımı umarım bundan sonra azalır ;

Farkında olmadan sinirlenince söylenen ya da artık sosyal medyada 'hmm ok' gibi yaygın ve amaçsız kullanımı olan bu sözleri sarf etmeden lütfen durun, nefes alın, bir kere daha düşünün ... Birilerinin bilinçaltında bu sözler kötü bir şekilde yer edinip, zamansız ortaya çıkabilir.

 Bazen bi vine izliyorum, belki komik olsun diye söyleniyor ama  duyduklarımdan sonra bir süre aklıma cinsel içerikli suçlar konularına çalışırken bu sözlerin sonrasında ortaya çıkan canavarca olaylar geliyor!  Üstelik bunların hiç birinde yaş uyarısı da yok. Küçük çocukların dimağlarında nasıl izler bırakır orası psikoloji biliminin işi ... Ama ; Lütfen; toplumun iyiye gidebilmesi için biraz daha hassasiyet !



~bir de bu olay uzun süre akıllarda kalacak ya , asıl ürküntü veren de bu bana ...
~ toplumu biz oluşturuyoruz, ailemizin , arkadaşlarımızın karanlık yanlarından; o karanlık , SUÇ a dönüşmeden kurtulmalarına iyi davranışlarımızla örnek olarak yardımcı olmaya çalışalım. İnşallah bundan sonra , toplumumuzdan övünç duyabilecegimiz bireyler daha çok çıkar , kötü davranışların en küçüğüne bile mahal vermemeye çalışırlar..

No comments:

Post a Comment