Thursday, September 11, 2014

Asyalılar Gibi Yüz Beyazlatma # Sık Sorulanlar


Merhaba arkadaşlar !
Son zamanlarda en çok sorulan sorulanlardan biri  ''Bana en uygun beyazlatıcı ürün nedir ? Yüzümü nasıl beyazlatabilirim ? '' oluyor.
Sanırım Uzak Doğu kozmetiği denilince pek çok kişinin aklında hemen ''BEYAZLATICI'' beliriyor. Bembeyaz mı yapıyor , nasıl oluyor o iş sayın blogger ?


O zaman deneyimlerimden derlediğim  ayrıntılı bir cevap gelsin ~~
** Bu yazıdaki önerilerden bazıları bende zaman zaman çok etkili oldu zaman zaman pek etkili olmadı, cildin ve vücudun durumuna bağlı herkes farklı sonuç alabilir **




Bundan 4 sene önce etrafımdakilere yakında Çin'e gideceğimi , ne istediklerini sorduğumda
 '' Beyazlatıcı güneş kremi, Beyazlatıcı krem, chopstick... '' istekleri çok fazlaydı . Herkes oradaki insanların beyaz olmayı ne kadar sevdiğini çok iyi biliyormuş değil mi ? Pekin'i ziyaret ettiğim sırada Asya kozmetik anlayışı hakkında pek özel ilgisi olmayan bir arkadaş nerdeyse gördüğü her beyazlatıcı ürünü almıştı !?!? Peki her ürüne çok para dökmek doğru mu? Etkili bir kullanım yolu yok mu?

UZAK DOĞUDA BEYAZLATICI ANLAYIŞI 

Öncelikle bizim beyazlama anlayışımızla onların beyazlatıcı anlayışı arasında örtüşen noktalar olsa da farklı olan noktalar da var . Mesela çok sevdiğim siyahi bir blogger da Korelilerin beyazlatıcı ürünlerini bayılarak kullanıyor. İlk önce ürünlerin üstünde yazan ''Beyazlatıcı'' yazısını her görüğünde sinir oluyormuş , ancak kullanmaya başladığında anladığı üzere beyazlatıcı pek çok ürün aslında CİLT TONU İYİLEŞTİRİCİ olarak çalışıyor . Yüzünü daha canlı ve az kusurlu gösterdiği için sevdiğini söylüyor.

Nasıl yani ?

Yani sivilce lekesidir, soluk duran cilttir, koyu halkalardır... bunları düzeltir Kore'nin beyazlatıcısı . Bunlar düzelirken ton farklılıkları da düzelir . Ayrıca cildi aydınlattığı için de cildiniz daha pürüssüz daha beyaz algılanır. Cilt tonunu dengelerken iyi bir bakımla yazdan sonra kararmış veya bronzlaşmış cildiniz %30 daha açık tona sahip olabilir.

--Bazı ciltler kararırken bazıları bronzlaşıyor ve ikisi farklı şeymiş gibi geliyor bana, yanlışım varsa düzeltin. Karardığımda yüzüm kirliymiş gibi geliyor kendimi çirkin hissediyorum ama bronzlaşınca kanlı-canlı bir renk değişmesi var sanki :)--

Neyse bu beyazlatma fonksiyonunun makyajdaki en güzel örneği bence CC kremler, hafif bir kapatıcılık sağlıyorlar ama renk eşitliği sağladıklarından yüzdeki kusurlar göze batmıyor .

SADECE KOZMETİK YETERLİ Mİ?

Şöyle ki biraz sonra size beyazlatıcının etkisini en iyi şekilde nasıl gördüğümü anlatacağım . Ancak Çin ve Kore'de gördüğüm bir kaç ortak nokta var ki neden onlarda bu tarz ürünlerin daha etkili olduğunun açıklaması olabilir ;)

***Kore'ye ziyaretimiz sırasında grupta bir Vietnamlının güneşle mücadelesi pek dikkatimi çekti. Kız güneş görünce bildiğiniz Yamato Nadeshiki Shinji Hence dizisindeki kız gibi her tarafını örtüp korkarak kaçıyor !

Daha açık olmak gerekirse bildiğiniz tesettüre bürünüyor ! Gözüne güneş gözlüğünü de taktı mı hiç bir yeri görünmüyor kim olduğu anlaşılmıyor . İçeri girince atıyor üstünden çünkü hava çok sıcak .
-->Ama otobüsten inerken şortun üstüne alel acele pantalon çekmek falan zahmetli sanki direk ince pantalon alsa daha rahat edermiş :DD Çok kötüyüm değil mi *.* <-- p="">




*** Korelilerde dikkatimi çeken ise durup durup sprey güneş kremiyle sokak ortasında banyo yapabilmeleriydi. Bildiğiniz gibi şort giymekten vaz geçmek onlar için kışın soğuğunda bile zor iken yazın giymemelerinin beklenmesi birazcık ... :D
Onların yöntemi de sık sık güneş spreyiyle vücutlarını güneşten korumak.
(Bende çok özenip o spreylerden aldım ama uçağa pek sokulmaması gerektiğinden fazla almamanız önerilir , havalimanında çöpe atıverebilirler)
Evden çıkmadan önce normal kremle kendilerini sağlama alıyorlar ama biliyorsunuz bir güneş kreminin 4-5 saatten fazla sizi ışınlardan koruması pek mümkün değil . Bu nedenle sokakta çantalarından rahatça çıkarıp bacaklarına ve kollarına hemen sıkabildikleri spreyler baya idare ediyor onları.

*** Korelilerin bir diğer yöntemi ise C vitamini içeren ve mayalanarak yapılan (fermente) ürünler tüketmeleri. Kivi, limon, greyfurt gibi meyvelerin yanı sıra marketlerde, köşelerdeki makinelerde rahatlıkla vitamin içecekleri bulabiliyorsunuz. Vitaminler  cilde canlılık veriyor . Fermente ürünler bağışıklık sistemini de güçlendiriyor ve besinlerin emilimi noktasında çok faydalı. Bu yüzden kozmetiklerde de şu sıra fermente ürünler çok meşhur , çünkü diğer ürünlerin etkisini artırıyor !

*** Çin'de daha çok dikkatimi çekmekle beraber Kore'de de yaygın olan bir diğer korunma yöntemi de '' Şemsiye ve Kolluklar''
Kore'de de uzaylı gibi giyinen ahjummalar vardı ama benim Pekin'de gördüğüm kadar sık değildi. Kore'de geniş yüzeyli şapkalar ile de şemsiye etkisi sağlanabiliyor. Turistik alanlarda güneşli hava da şemsiyeyle dolaşan çekikler büyük ihtimalle Çinlidir (ya da bu sadece benim kanım )
Pekin 'de bisiklet kullanımı Kore'nin geneline göre çok daha fazla olduğundandır diye tahmin ediyorum; Çinliler kolluk takarak da korunuyorlar.Bisiklet sürerken kollarını uzattıklarından şemsiye tutmak zor oluyor haliyle :) İnce pantalon , kolluk ve şapka ! oh la la ~~

Severek takip ettiğim bir solo gezi bloggerı  Hong Kong'da halkın arasında dikkat çekmek istemiyorsanız sıcak olsa da mümkün mertebe pantalon giymeye çalışın tarzı bir şey söylemişti. Güneşten korunmak için bacaklarını örtmeyi tercih ediyorlar yani ;)



BEYAZLATICI KOZMETİĞİN ETKİLİ KULLANIMI İÇİN



 Kore'nin çok bilgilendirici güzellik programlarından biri olan After School Beauty Bibble 'ın aşağıdaki bölümünde beyazlatma uzmanına gidip bir kaç noktayı gösteriyorlar.



Uzman özellikle değişim çok olduğundan bahar aylarında 
(ilkbahardan -yaza, yazdan -sonbahara geçerken ) beyazlatıcı uygulamasının daha çok önem kazandığını belirtiyor.
 Tedaviye başlamadan önce peeling jeliyle yüzü arındıyor .

1-  Bol Su Tüketimi

Günde en az 8 bardak su tüketmelisiniz. Vücuttaki toksinlerin atılması ve cildin sakinleşmesi için su içmek çok önemli. Arınmış ciltteki etki en fazla olacaktır.

2-  Güneş Kremi

Her gün , hava nasıl olursa olsun ; güneş kremi sürmeden çıkmayın. Yüzünüzün zarara uğramamsıiçin güneş ışınlarından korunması şart. Bir de beyazlatıcı ürünlere tonla para dökerken bir yandan sürekli kararıp etkisini sıfırlamak istemezsiniz her halde :)

Güneş kremi cilt tipine göre değişebilir , hangisiyle rahatsanız onu alın.
Beyazlama tedavisi sırasında  bronzlaştırıcı etkili güneş kremi zaten kullanmazsınız :D
Kore'de güneş kremi anlayışıyla ilgili detaylı yazım için ; Bı linke tıklayınız ^.^ Tık Tık

3- Düzenli Uygulama

Beyazlatıcı bakım ürünlerinizi her gün düzenli olarak kullanmalısınız. Eğer cildi yıpratmayan bir ürünse sabah akşam düzenli kullanılmalı. Diş fırçalamak gibi bir alışkanlık haline getirmeliyiz. ( Biliyorum bazen ona bile üşendiğimiz oluyor ) Ama rastgele uyguladığımızda etkisini istediğimiz gibi alamayabiliriz ~~


 GÜNLÜK KULLANIM ADIMLARI


1- Cleansing & Exfoliation

 Türkçe de ikisini farklı nasıl iade edebilirim bilemedim :( Yardım lütfen ! İkisi de temizlik ama birbirlerinden farklılar. Exfoliation 'ı peeling jelleriyle yapıyoruz demem pek açıklayıcı görünmedi sanki ama hadi hayırlısı !
Peeling ile yüzünüzdeki ölü deriden kurtulup üstüne ürünü sürerseniz daha etkili olacaktır. Her gün peeling cilt için iyi değil o yüzden günlük temizleyiciyle yüzünüzü temizledikten sonra da aynı şekilde devam edebilirsiniz ;

2-  Fermente Ürün
Temiz yüzünüze varsa fermente bir essence yoksa tonik sürün , ki beyazlatıcı ürünlerin etkisi artsın. Bunları yüzünüze hafifçe masaj yaparak sürün. Masaj kan dolaşımını harekete geçirdiğinden yüzünüze daha fazla oksijen gider ve daha aydınlık görünürsünüz.

3- Gözenek Açma

Ara sıra 2. aşamadan sonra ısıtılmış havluyu yüzünüzde bekletip , gözeneklerinizi iyice açıp beyazlatıcı ürünleri kullanmayı deneyebilirsiniz.

4. Tonik /Skin Refiner veya Emulsion Varsa Uygulanır

Eğer 2. aşamada fermente essence kullandıysanız bu aşamada toniğinizi/emülsiyonunuzu kullanabilirsiniz, tekrar masaj yaparak uygulayın ,iyice yedirin ;) Daha önce tonik kullandıysanız ve emulsüyon tarzı başka ürün yoksa bu aşama geçilebilir.


Yedirdiniz mi? O zaman devam !


5-  Asıl Ürün

Beyazlatıcı kreminizi ya da essence/serum unuzu da artık uygulayabilirsiniz ! Ellerinizi hafifçe yüzünüze bastırısanız, elinizin ısısıyla ürün daha rahat emilir.

Peki bunları nasıl seçmeli?

** Cilt tipinize göre nemlendiricili, vitaminli vs beyazlatıcı ürünler piyasada bulunmakta~~ Internette bir kaç arama yaparak , w2beauty'nin facebook sayfası gibi sürekli yeni ürünleri tanıtan sayfaları takip ederek öğrenebilirsiniz. Ancak en çok beğenilen ve genellikle sevilen bir kaç isim şöyle ; Laneige White Renew Serisi (özellikle essence 'ı Asya'da pek çok ülke de ödül almış, sarımsı tonlardaki ciltlerde daha etkili görülen bir ürün ama genel olarak tüm ciltler seviyor ) , Skin Food Tomato serisi , Innisfree White Tone Up serisi, The Saem Gem Miracke O2 Whitening serisi, Iope'nin serisi, Tony Moly Floria White Serisi.

** Serumunuz/kreminiz yoksa iyi maskeler alıp onları kullanabilirsiniz, etkisi günlüktür ama işe yarar; pirinçli, limonlu ... çeşitli aydınlatıcı /beyazlatıcı maske piyasada mevcut :)

6-  Gece & Gündüz 

Eğer gece uyguluyorsanız yastığınıza bulaşmaması için yatmadan 10dk önce son aşamayı tamamlamış olmanız önerilir ;)
Gündüz beyazlatıcı krem emildikten sonra makyaj yaparsanız cildiniz çok daha beyaz ve aydınlık duracaktır ; PURE LOOK !

Not: Biraz da boynunuza sürebilirsiniz :D


Uzun geldi , üşendiniz değil mi ? Ama emeksiz yemek olmaz ~~ Koreliler bunun için sabah çok erkenden kalkıyorlar :)






Gelelim Evdeki Ürünlerle Neler Yapabileceğimize 





Yukarıdaki After School Beauty Bibble videosunda uzmanın önerisi lotus (nilüfer) ve limon dilimlerini bir kavanoza koyup üstüne su ekleyerek 24 saat buzdolabında bekletip  kendi toniğini yapmak.

Genel olarak lotusumuz olmasa da Get It Beauty'nin bize öğrettiği basit yöntemle devam edebiliriz ! Limon dilimlerini  suda bekletip ,onunla yüzü yıkamak veya silmek , içeriğindeki C vitamini nedeniyle aydınlatıcı etki yapar bir yandan da yağlanma kontrolü sağladığından sabah kullanımı önerilir.
Hatta Skinfood 'un Lemon Brightenin Morning Cleanser'ı var hazır limonlu sabah temizleyicisi, üşenenler için :D


Ayrıca pirinç suyu ve sütü de pamuğa dökerek maske gibi kullanabilirsiniz . Korelilerin shabu shabu yerken kullandığı bizdeki yufkaya benzetebileceğim ama yüzümüz kadar boyutta pirinç yufkaları var,onu sütle yumuşatıp yüzlerine koyuyorlar maske olarak.


OHHH baya yazmışım, ilham geldi diye oturdum 4 saat olmuş boynum bi fena oldu bilgisayar başında oturmaktan :D
Gerisini Sorularla Halledelim :)


Beyazlama/beyazlatma ürünlerinin en etkili şekilde kullanımı gibi konularda sorunuz varsa bu yazının altına yorum olarak bırakırsanız sevinirim.
Ayrıca sizin Beyazlama/beyazlatma ürünlerinin en etkili şekilde kullanıma konusunda önerileriniz varsa onları da yorumlarınızdan esirgemeyiniz . Böylece pek çok insana faydası olabilir .
Ya da ben şu üründen menun kaldım, şunun kötü olduğunu duydum gibi yorumlarda faydalı olabilir...

No comments:

Post a Comment